Khutbah Shalat Gerhana Bahasa Sunda

Khutbah Shalat Gerhana Bahasa Sunda

بِّسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
Khutbah Pertama:
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
الْحَمْدُ لِلَّـهِ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْ‌ضَ وَجَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَالنُّورَ‌ ۖ ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُ‌وا بِرَ‌بِّهِمْ يَعْدِلُونَ
 أَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
بَلَغَ الرِّسَالَةَ وَأَدَّى اْلأَمَانَةَ وَنَصَحَ لِلأُّمَّةِ وَتَرَكَنَا عَلَى الْمَحْجَةِ الْبَيْضَاءِ لَيْلَهَا كَنَهَارِهَا لاَ يَزِيْغُ عَنْهَا اِلاَّ هَالِكٌ
 اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِ نَا وَنَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ دَعَا بِدَعْوَتِهِ اِلىَ يَوْمِ الدِّيْنِ
أَمَّا بَعْدُ, فَيَا عِبَادَ اللهِ اُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِي الْخَاطِئَةِ الْمُذْنِبَةِ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ
 قَالَ اللهُ تَعَالَى فِي في كتابه الكريم
أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ
وَمِنْ آَيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

Sadaya puji kagungan Allah Rabbul 'Alamin, Dzat anu tos nyiptakeun langit sareng bumi, jeung anu ngayakeun kegelapan jeung cahaya.
Urang sadaya nyaksi kana yen henteu aya deui Pangeran anging Allah, Sareng urang sadaya nyaksi kana yen Kangjeng Nabi Muhammad eta Utusan Allah
Shalawat sinareng salam mugia salamina tetep dilimpahkeun ka mantenna Jungjunan urang sadayana, Kangjeng Nabi Muhammad SAW
Oge ka kulawargina, ka para sahabatna, sareng ka sadaya pengikutna dugikeun ka Akhir zaman.

Para Hadirin Kaum Muslimin Rahimakumullah
Gerhana Matahari atanapi Gerhana Bulan mangrupikeun penomena alam anu kajadianana diluar kabiasaan.
Kumargi dongkapna henteu rutin dina waktu tertentu, sahingga henteu tiasa diperkirakeun, henteu tiasa dihitung secara matematika,
henteu tiasa dijadwal nurutkeun elmu pertanggalan, oge teu tiasa dihitung nurutkeun ilmu astrologi atanapi ilmu perbintangan.
Benten halna sareng perkara anu tos tertentu, sapertos beredarna panonpoe sareng bulan, atanapi pergantianana siang sareng wengi anu tos di tangtukeun ku Alloh pergerakanana sahingga tiasa dijadikeun perhitungan waktu.
Sakumaha Dawuhan Allah dina surat Yasin
وَآيَةٌ لَّهُمُ اللَّيْلُ نَسْلَخُ مِنْهُ النَّهَارَ‌ فَإِذَا هُم مُّظْلِمُونَ
Dan suatu tanda (kekuasaan Allah yang besar) bagi mereka adalah malam; Kami tanggalkan siang dari malam itu, maka dengan serta merta mereka berada dalam kegelapan. (QS. Yasin: 37)
وَالشَّمْسُ تَجْرِ‌ي لِمُسْتَقَرٍّ‌ لَّهَا ۚ ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ‌ الْعَزِيزِ الْعَلِيم
dan matahari berjalan ditempat peredarannya. Demikianlah ketetapan Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui. (QS. Yasin: 38)
وَالْقَمَرَ‌ قَدَّرْ‌نَاهُ مَنَازِلَ حَتَّىٰ عَادَ كَالْعُرْ‌جُونِ الْقَدِيم
Dan telah Kami tetapkan bagi bulan manzilah-manzilah, sehingga (setelah dia sampai ke manzilah yang terakhir) kembalilah dia sebagai bentuk tandan yang tua. (QS. Yasin: 39)
لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِ‌كَ الْقَمَرَ‌ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ‌ ۚ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
Tidaklah mungkin bagi matahari mendapatkan bulan dan malampun tidak dapat mendahului siang. Dan masing-masing beredar pada garis edarnya. (QS. Yasin: 40)

Diluar ketetapan anu diterangkeun ku Allah dina surat Yasin tadi, Allah nyiptakeun kajadian anu diluar kabiasaan,
nyaeta tiba-tiba poek dina waktu siang anu disababkeun cahaya panonpoe katutup ku bulan.
atanapi dina waktu wengi, bulan purnama tiba-tiba pareum cahayana.
Iyeu sebagai peringatan ka jalma-jalma supaya dzikir jeung sieun ka Alloh, anu mana penomena iyeu disebat Gerhana anu terjadi dina waktu anu kacida pondok.
Jeung supaya jadi peringatan ka satiap jalma yen bulan jeung panonpoe teh termasuk mahkhluk Allah anu tunduk jeung patuh kana parentah Allah anu nyiptakeunana.


وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلشَّمْسَ وَٱلْقَمَرَ دَآئِبَيْنِ ۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلَّيْلَ وَٱلنَّهَارَ
Dan Dia (Allah) telah menundukkan (pula) bagimu matahari dan bulan yang terus menerus beredar (dalam orbitnya); dan telah menundukkan bagimu malam dan siang.” (QS. Ibrahim 14:33)

Dina ayat anu sanes, Allah negaskeun deui ku peringatan yen panonpoe jeung bulan mangrupikeun makhluk Allah anu henteu layak di sembah.


وَمِنْ آَيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ
وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan.
Janganlah sembah matahari maupun bulan, tapi sembahlah Allah Yang menciptakannya, Jika Ialah yang kamu hendak sembah.
(QS. Al Fushilat 41:37)

Dijaman Rasulullah kantos terjadi gerhana panon poe dina hiji dinten, maka Rasulullah langsung nuju ka Masjid ngadirikeun Shalat. sakumaha di riwayatkeun dina salah sahiji hadits:


كُنَّا عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَانْكَسَفَتْ الشَّمْسُ فَقَامَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
يَجُرُّ رِدَاءَهُ حَتَّى دَخَلَ الْمَسْجِدَ فَدَخَلْنَا فَصَلَّى بِنَا رَكْعَتَيْنِ حَتَّى انْجَلَتْ الشَّمْسُ
Kami pernah duduk-duduk bersama Rasulullah SAW lalu terjadi gerhana matahari.
Maka Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam berdiri dan berjalan cepat sambil menyeret selendangnya hingga masuk ke dalam masjid,
maka kamipun ikut masuk ke dalam masjid. Beliau lalu mengimami kami shalat dua rakaat hingga matahari kembali nampak bersinar.

Dina Hadits anu sanes;
لَمَّا كَسَفَتِ الشَّمْسُ عَلَى عَهْدِ رَسُول اللَّهِ نُودِيَ : إِنَّ الصَّلاَةَ جَامِعَةٌ
Ketika matahari mengalami gerhana di zaman Rasulullah SAW, orang-orang dipanggil shalat dengan lafaz : As-shalatu jamiah".
(HR. Bukhari).

Shalat gerhana disyariatkan ka satiap jalma mukmin, boh anu cicing di kampungna, nyakitu deui anu aya dina safar atawa di perjalanan.
Oge di syariatkeun ka satiap lalaki, nyakitu deui istri, terutami di syari'atkeun ka jalmi anu tos wajib ngalaksanakeun shalat jumat.
Nanging sanaos kitu, kedudukan shalat Gerhana iyeu nurutkeun sababaraha pendapat para ulama henteu dugi kana derajat wajib.
Para ulama umumna sepakat yen shalat gerhana teh hukumna sunnah muakkadah, atanapi shalat anu di anjurkeun. Kecuali madzhab Hanafiah

Para Hadirin Kaum Muslimin Rahimakumullah
Di zaman jahiliyah aya anggapan yen gerhana teh terjadi kumargi ayana kematian atanapi lahirna seseorang.
Katambih dina waktos eta, kantos terjadi gerhana anu waktosna bertepatan sareng wafatna putra Rasulullah (Ibrahim),
hal iyeu ngajadikeun jalma-jalma jahiliyyah ngarasa yakin kana anggapanana yen gerhana teh terjadi kumargi ayana kematian.
Maka Rasulullah ngabantah anggapan eta kalayan unggelna
إِنَّ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ آيَتَانِ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَا يَخْسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلَا لِحَيَاتِهِ
فَإِذَا رَأَيْتُمْ ذَلِكَ فَادْعُوا اللَّهَ وَكَبِّرُوا وَصَلُّوا وَتَصَدَّقُوا
Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah, dan tidak terjadi gerhana disebabkan karena mati atau hidupnya seseorang.
Jika kalian melihat gerhana, maka banyaklah berdoa kepada Allah, bertakbirlah, dirikan shalat dan bersedekahlah.
Kemudian beliau meneruskan sabdanya:
ثُمَّ قَالَ يَا أُمَّةَ مُحَمَّدٍ وَاللَّهِ مَا مِنْ أَحَدٍ أَغْيَرُ مِنْ اللَّهِ أَنْ يَزْنِيَ عَبْدُهُ أَوْ تَزْنِيَ أَمَتُهُ
Wahai ummat Muhammad! Demi Allah, tidak ada yang melebihi kecemburuan Allah kecuali saat Dia melihat hamba laki-laki atau hamba perempuan-Nya berzina.
يَا أُمَّةَ مُحَمَّدٍ وَاللَّهِ لَوْ تَعْلَمُونَ مَا أَعْلَمُ لَضَحِكْتُمْ قَلِيلًا وَلبَكَيْتُمْ كَثِيرًا
Wahai ummat Muhammad! Demi Allah, seandainya kalian mengetahui apa yang aku ketahui, niscaya kalian akan sedikit tertawa dan lebih banyak menangis.
(HR. Al-Bukhari no. 1044 dan Muslim no. 1499)

Dina keterangan sababaraha hadits, aya sababaraha perkara anu di anjurkeun ku Rasulullah nalika terjadi Gerhana nyaeta; Seueurkeun ngado'a, Takbir, Ngadirikeun Shalat, oge nyeueurkeun sedekah.


فَإِذَا رَأَيْتُمْ ذَلِكَ فَادْعُوا اللَّهَ وَكَبِّرُوا وَصَلُّوا وَتَصَدَّقُوا
Apabila kamu menyaksikannya maka berdoalah kepada Allah, bertakbir, shalat dan bersedekah. 
(HR. Bukhari dan Muslim)


بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ بِ الْقُرْانِ الْعَظِيْمِ , وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلأَيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ
KHUTBAH KEDUA
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
أَشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبْدُه ورَسُولُه.
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
وَمِنْ آَيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

Para hadirin Jamaah sidang khusuf anu di rahmati ku Allah.
hayu urang sami-sami ngamangfaatkeun waktu anu mustajab iyeu ku manjatkeun sagala rupi doa sareng pamaksadan urang, boh pamaksadan duniana nyakitu deui pamaksadan aheratna.
anu mudah-mudahan Allah ngalungsurkeun rahmatna dina iyeu waktos sahingga sagala rupi doa sareng pamaksadan urang di kabulkeun ku manten-Na. Amin…


اللَهُمَّ صَلِّ عَلَي سَيِّدِنَا مُحمَدٍ صَلاَةٌ تُنْجيْنَا بِهَا مِنَ جَمِيْعَ الأهَوْاَلِ وَالأَفَاتِ
وَتَقْضِي لَنَا بها جَمِيعَ الحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَيّئاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَي الدَرَجَاتِ
وَتُبَلّغُنَا بِهَا أَقْصَي الغَايَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الخَيرَاتِ فِي الحَيَاةِ وَبَعْدَ المَمَاتِ
Ya Allah mugi Gusti ngalimpahkeun rahmat ka jungjunan abdi sadaya kangjeng Nabi Muhammad SAW, sareng ka kulawargina kangjeng Nabi Muhammad
anu kalayan rahmat eta tiasa nyalametkeun abdi sadaya tina sagala rupi kasieun sareng panyakit.
Rahmat anu tiasa nyumponan kana sagala rupi hajat sareng kabutuhan abdi sadaya
rahmat anu tiasa ngaberesihkeun abdi sadaya tina sagala rupi dosa sareng kasalahan
anu kalayan rahmat eta Gusti ngangkat darajat abdi sadaya
sareng rohmat anu ngadugikeun abdi sadaya kana kasampurnaan sagala rupi anu di pimaksad, dina kahirupan iyeu sareng saparantosna maot.


اللَّهُمَّ اغْفِرْلِي وَلِوَالِدَيَّ، وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
Ya Allah mugi Gusti ngahapunten sadaya dosa abdi, sareng dosa ibu rama abdi, sareng pikanyaah arenjeuna sakumaha aranjeuna mikanyaah ka abdi nalika abdi alit


وَ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ
إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدُّعَاءِ
Sareng mugi Gusti ngahapunten ka sadaya jalmi anu mukminin sareng mukminat, sareng muslimin muslimat, boh anu masih keneh jumeneng nyakitu deui anu tos maraot.
Saestuna Gusti anu maha ngadangu, maha caket, maha ngabulkeun sagala rupi doa.


اللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا، وَاجْعَلْ تَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا، وَلا تَدَعْ فِيْنَا وَلا مَعَنَا شَقِيًّا وَلا مَحْرُوْمًا
Ya Allah, Mugi Gusti ngajantenkeun iyeu jamaah teh jamaah anu di paparinan rahmat, sareng mugi Gusti ngajantenkeun iyeu perpisahan teh perpisahan anu terjaga tina sagala rupi bala'i
Sareng mugi Gusti henteu ngajantenkeun di antawis abdi sadaya sareng sadaya anu sasarengan sareng abdi sebagai jalmi anu tertolak sareng terhalang tina ridho Gusti


اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالعَفَافَ وَالغِنَى
Ya Allah, saestuna abdi sadaya mundut ka Gusti, nyuhunkeun petunjuk, katakwaan, terhindar tina perbuatan buruk, sareng nyuhunkeun kacukupan tina sagala rupi kabutuhan.


اَللّهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقِى فِى السَّمَاءِ فَاَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَاَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسِّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ
Ya Allah, saupamina rejeki abdi masih aya di langit, mugi saenggalna di turunkeun ka abdi, jeung saupamina aya dina lebet bumi mugi saenggalna di kaluarkeun,
jeung saupamina sulit mugi di gampangkeun ka abdi, jeung saupamina haram mugia di halakeun, jeung saupamina tebih mugia di caketkeun.


رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
Ya Allah, mugi Gusti ngajantenkeun abdi sareng anak incu abdi jalmi anu tetep ngadirikeun shalat, ya Allah, kabulkeun doa abdi sadaya…


اللهُمَّ يَا مُيَسِّرْ كُلَّ عَسِيْرٍ, وَ يَا جَابِرَ كُلِّ كَسِيْرٍ, وَيَا صَاحِبَ كُلِّ فَرِيْدٍ, وَيَا مُغْنِيَ كُلِّ فَقِيْرٍ, وَيَا مُقَوِّيَ كُلِّ ضَعِيْفٍ
وَيَا مَأمَنَّ كُلِّ مَخِيْفٍ, يَسِّرْ عَلَيْنَا كُلَّ عَسِيْرٍ, فَتَيْسِيْرُ العَسِيْرِ عَليْكَ يَسِيْرٌ
اللهُمَّ يَامَنْ لاَ يَحْتَاجُ إليَ البَيَانِ وَالتَّفْسِيْرِ حَاجَاتُنَا إليْكَ كَثِيْرٌ وَأنْتَ عَالِمٌ بِهَا وَبَصِيْرٌ
Ya Allah Gusti Pangeran abdi, Gusti anu senantiasa maparinan kemudahan tina satiap kasulitan,
anu ngaraketkeun satiap anu papisah, anu ngarencangan satiap kesendirian, anu maparinan kakayaan satiap anu faqir,
anu nguatkeun satiap anu lemah, anu maparinan kaamanan tina sagala kasieun, mudahkeun ka abdi sadaya satiap perkara anu sulit.
Kumargi saestuna mempermudah perkara anu sulit, mungguh Gusti eta kacida gampangna.
Ya Allah Dzat anu teu ngabutuhkeun penjelasan sareng penafsiran, estu hajat abdi sadaya ka Gusti kacida seueurna, sareng saestuna Gusti Maha uninga sareng Maha Ningali kana sadayana eta.


رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْـفِـرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ
Nun Gusti Pangeran abdi sadaya, saestuna abdi sadaya parantos dzalim ka diri abdi, saupamina Gusti henteu ngahampura ka diri abdi sadaya, sareng henteu mikanyaah ka abdi, tinangtos abdi sadaya kalebet jalmi-jalmi anu rugi.
 رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِاْلإِيمَانِ
وَلاَ تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلاَّ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَحِيمٌ
Nun Gusti Pangeran abdi, Mugi Gusti maparinan pangampunan ka abdi sadaya, sareng ka sadaya dulur-dulur abdi anu tos beriman langkung tipayun,
Sareng mugi Gusti henteu ngajantenkeun kadengkian kana hate-hate abdi sadaya ka jalmi-jalmi anu ariman,
Nun Gusti Pangeran abdi, saestuna Gusti anu Maha penyantun sareng Maha Penyayang.
رَبَّنَا آتِنَا في الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
عِبَادَ اللهِ :إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي القُرْبَى
وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ


IKADI KEC NGUTER KAB SUKOHARJO
☘Sekretariat : Jl Raya Solo Wng Km 22 Sukoharjo
☘Butuh Khatib Dai Wilayah Nguter Sukoharjo 📞 081-2261-7316

Gabung channel telegram.me/ikadi_nguter
💈webinfo : www.ceramahsingkat.com
💈IG : @ikadi_nguter
💈Telegram : @ikadi_nguter
💈Fb.: Tausiyah Singkat
Ikatan Dai Indonesia (IKADI) Kec. Nguter Kab. Sukoharjo
Menebar Islam Rahmatan Lil 'Alamin




Toko Busana Keluarga Muslim
GRIYA HILFAAZ 
Toko Busana Keluarga Muslim


EmoticonEmoticon